Saradnici

Osnivač: Sead Jahić
Osnivač konsultantske kuće “IDEA-Co”
Ovlašteni TÜV SÜD – Lead Auditor kod TÜV MANAGEMENT SERVIS GMBH. Mϋnchen, za oblast: prerada metala; mašine i oprema; istraživanje i razvoj te usluge.
Prethodno je stekao iskustvo: projektanta, tehnologa i direktora sektora za razvoj u fabrici dizalica “Fering” Gračanica. Konsultant za izgradnju sistema upravljanja kvalitetom serija ISO 9000, ISO 14000; ISO 18000; ISO 17000; ISO /TS 16949, AKAZ standardi u zdravstvu, a uz angažovanje vanjskih experata, i u drugim standardima.
Samostalno, kroz zaseban projekat, ili kroz projekat izgradnje sistema upravljanja kvalitetom prema nekom od standarda, najviše pažnje poklanja poboljšanju poslovnog sistema, razvoju ljudskih resursa, strateškom planiranju ili reinžinjeringu poslovnih procesa.

Andrej Zajc
Lead Auditor TÜV SUD-a Sava (Mϋnchen). Branše: cement, beton, minerali. Suvlasnik Instituta “IRMA” akreditiranog i certificiranog prema EN normama. Ekspert za beton. Organizator prestižnog međuna-rodnog kolokvija o svojstvima i primjeni betona.

Andrej Strgašek
Lead Auditor TÜV SÜD-a Sava (Mϋnchen), ekspert za sisteme okolinskog upravljanja (ISO 14000). Zaposlen u Institutu “Jožef Stefan” Ljubljana, odsjek za anorgansku hemiju i tehnologiju. Autor velikog broj znanstvenih radova iz navedene oblasti.

Amir Hasičević
Dipl oec, ovlašteni revizor. Ekspert za finansijske i računovodstvene sisteme i odlučivanje na osnovu finansijskih parametara. Anganžovan za Američkom Univrzitetu Tuzla i Sarajevo Graduate School of Business.

Adnan Spahić
IDEA – ekspert za dokumentaciju sistema, prezentacije, pripreme edukacija i web prezentacije.

Amela Spahić
Vodi Customer Service u IDEA-Co.
Ekspert za Customer Service relationship management (CRM). Predavač za prezentacije novih IDEA proizvoda kao što je: Shop floor audit

Brane Novaković
Zaposlen kao konsultant u ABC Project Banja Luka, na pružanju usluga implementacije sistema upravljanja za prehrambenu industriju. Posjeduje licencu za projektovanje tehnoloških procesa proizvodnje hrane. Uže područje djelovanja je konsul. usluge na primjeni standarda koji su odobreni od strane GFSI.

Bojan Dovečar
Lead Auditor TÜV SUD-a Sava (Mϋnchen). Iskustvo u provedenih 3000 audita. Branše: razvoj mašine, servisi i druge. Prva ekspertska znanja o kvalitetu donio u BiH

Dragutin Juraj
Zaposlenik ZIK – zavod za ispitivanje kvaliteta Zagreb. TUV SUD Lead Auditor za oblasti metala i plastike. Expertiza CE – oznažavanje, organizacija laboratorije prema ISO 17025.

Enes Cerić
Lead Auditor TÜV SUD-a Sava (Mϋnchen). Iskustvo u 680 audita. Ideju o sistemskom upravljanju kvalitetom institucionalizirao u BiH. Sugestivan, posvećen predavač.

Haris Valjevac
Menadžera kvaliteta u Grupaciji PREVENT . Expert za ISO/TS 16949 i sve alate kvaliteta koji su obavezni u navedenom standardu. Posebna expertiza: Rješavanje problema u skladu sa potrebama organizacije i zahtjevima standarda ISO/TS 16949

Igor Miličević
Lead Auditor i Tutor i, konsultant za sisteme serija ISO 9000, ISO 14000, OHSAS 18000 i ISO 22000.Kompetentan i zanimljiv predavač za školovanje internih i externih (Lead) Auditora

Ifeta Jahić
Diplomirani inženjer arhitekture. Marketing manager firme IDEA-Co. Lead Auditor za sisteme upravljanja kvalitetom  serije ISO 9000.

Jasmin Hamza
Auditor TÜV-Bayern Sava (Mϋnchen). Direktor predstavništva TÜV SÜD BiH. Specijalnost – uvođenje QMS-a u velike sisteme sa izraženim potrebama za jasno dokumentiranje. Konsultant za ISO 9000 i ISO 17025 (laboratorije)

Mitja Plos
Auditor ISO/TS 16949 i ISO 9001 u certifikacijskoj kući TÜV SUD. Proveo Veliki broj audita ……za ISO/TS 16949 u kompanijama: VW………………………………….
Kandidat broj 1 za epitet „Vjernik kvaliteta“

Mirsad Jahić
Inžinjer elektronike, ekspert za informacione tehnologije. Saradnik kod izgradnje sistema upravljanja kvalitetom.

Mira Žilić
Diplomirani inžinjer hemije. Saradnik na izgradnji sistema, posebno na oblasti hemije i eliminisanja rizika u oblasti prehrambene industrije.

Meho Bašić
Lead Auditor TÜV SÜD-a Sava (Mϋnchen). Za oblast hrane HACCP (ISO 22000). Profesor na tehnološkom fakultetu Tuzla. Posjeduje veliko praktično iskustvo iz industrije u oblasti hrane, naročito peradarstva.

Midhat Jašić
Aktivni Član Tehničkog komiteta za hranu (TC34) Autor prvog Halal standarda. Autor mnogobrojnih naučnih radova i projekata. Pred. odbora za Standarde za halal hranu u Agenciji za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice BiH. Urednik portala “Centar za transfer znanja Tehnološkog fakul. Univerzitet u Tuzli“

Nihad Alić
Magistar tehničkih nauka iz područja mašinstva, obavljao funkciju Menadžera kvaliteta u CIMOS Gradačac. Expert za ISO/TS 16949 i sve alate kvaliteta koji su obavezni u navedenom standardu. Posebna expertiza: Procesaudit VDA-6.3-2010.

Sanel Džafić
Menadžera kvaliteta u CIMOS – Famos. Expert za ISO/TS 16949 i sve alate kvaliteta koji su obavezni u navedenom standardu. Posebna expertiza: Procesaudit VDA-6.3-2010.

Seid Jažić
Diplomirani inžinjer mašinstva. Direktor i jedan od osnivača konsultantske firme TIM Know How te kao viši stručni saradnik u Institutu za mjeriteljstvo BiH. Trenutno radi kao freelancer. Vodeći auditor za sisteme upravljanja kvalitetom u skladu sa ISO 9001 standardom

Tadej Šircelj
Direktor i suvlasnik konsultantske kuće iNOVA MS. Auditor ISO/TS 16949 i ISO 9001 u certifikacijskoj kući TÜV SÜD. Ućešće u razvoju različitih metoda sistema kvaliteta u preduzećima Q-DAS, TEQ, i-qs i APIS i osposobljavanju za različne metode kvaliteta. 

Šefket Turalić
Vođa tima za upravljanje kvalitetom u POBJEDA Tešanj i Podružnica livnica Turbe-Pobjeda. “POBJEDA” je prva firma u autoindustriji koja je pored ISO 9001, uvela i 14001, te sisteme nadogradila sa ISO/TS 16949. Expert za ISO/TS 16949 i sve alate kvaliteta koji su obavezni u navedenom standardu. Posebna expertiza: Procesaudit VDA-6.3-2010.

Zvonko Livk
Osnivač agencije za savjetovanje o kvalitetu sa sjedištem u Šentjanž –SL. Konsalting za: SIST ISO 9001; SIST ISO 14001; TS 16949; SIST EN 206-1; SIST EN 12620; SIST EN 13242; SIST EN 771-3; SIST EN 490.

Zehrudin Osmanović
Profesor na Tehnološkom fakultetu Tuzla. Auditor TÜV SUD-a Sava (Mϋnchen)za standarde serije ISO 14000 i ISO 18000. Inovator, osvajač srebrne medalje na sajmu inovacija u Parizu.