• 29. Februara 2012.

U organizaciji Općine Tešanj i Udruženje Privrednika Biznis Centar  u Tešnju 19.09.2011. održana je prezentacija: BIZNIS, KAKO GA ZAPOČETI I KAKO GA ODRŽATI?

Gdin Boris Vukić (Adizes institut za jugoistočnu Evropu),  govorio je na teme“ Životni ciklusi  preduzeća“ i „Osnivač, osnivačeva djeca i osnivačeva kompanija – kako zajedno?”

U drugom dijelu gdin Sead Jahić  i gdin Boris Vukić zajedno su govorili na temu: “Kako do održivih kompanija?„.

Uvodnu riječ održao je općinski načelnik Fuad Šišić, a učesnici su bili istaknuti privrednici iz Tešnja i Gračanice, kao i Glavna urednica Poslovnih Novina.

Pregled kompanija i organizacija koje su uzele učešće u radu i izrazile veliko zadovoljstvo sa prezentiranim.

“Spisak učesnika”

Zovu ih osnivači, gazde, vlasnici, preduzetnici, privatnici, tajkuni. Posprdno. Za sve njih kažu „kako mi nije dosta para”, „samo grabe još i još”. Oni „izrabljuju”… U vremena svjetskih kriza, oni su krivi čitavom svjetu. U obična vremena, oni su krivi u državama koje su stalno u krizi. Sve do konačnog zaključka: „Svi su oni isti”…nisu!

“Samonikli”

Osnivači su bili samonikli. Glavom, rukama i prije svega srcem napravili su uspješne kompanije. Njihovi nasljednici ne moraju biti niti kao oni niti bolji. Moraju biti drugačiji. Moraju razviti, spoznati i osposobiti se za drugačije načine, vještina i znanja. “ORA Fruška gora 2011” treba da bude novi korak u pripremi nasljednika za vođenje kompanija i da podigne kapacitet nasljednika da se suoče sa onim šta ih čeka, bez obzira da li ih očekuje samo pravo vlasništva ili/i obaveza upravljanja kompanijama.  (Bit će još ovakvih akcija!)

“Nasljednici kompanija”

ISO 9004:2009 je razvijen  na način da održava usklađenost sa normom ISO 9001:2008 kao i svim drugim standardima vezanim na sisteme  upravljanja.  ISO 9004 se može  nadograditi na ISO 9001, ali i koristiti nezavisno.

Međunarodni tehnički komitet je promjenio kompletnu strukturu ove norme da bi dostigao značajno poboljšanje u  odnosu na prethodne verzije normi iz porodice ISO 9000, koje su gotovo isključivo bile fokusirane na kupca.   Nova norma ISO 9004 se fokusira na sve zainteresirane strane (kupce, dobavljače-partnere, zaposlenike, vlasnike dionica, društvenu zajednicu itd.)

“Kriteriji održivosti organizacija”